Eventyret i akvarel fortsætter

Et efterår med akvarel er gået og jeg har besluttet, at det er et medie jeg skal udforske noget mere. I det sidste indlæg - Akvarellernes eventyr - Akvarel er et flydende medie -, fremlagde jeg tre spørgsmål som jeg gerne ville have, svaret på.

 

Her er spørgsmålene med svar

1. Kan man lave tilfældigheder med akvarel eller er alt planlagt på forhånd?

Dette spørgsmål er en af grundene til at jeg vil fortsætte med at udforske akvarelverdenen. Jeg kan nemlig ikke svare på det endnu. Jeg er imponeret over talentfulde akvarelmalere, som ser ud til at kunne skabe uden planlægning, men jeg kan ikke være i deres hoved til at forstå om de rent faktisk har planlagt det før de går i gang eller de bare er så øvet at de ikke behøver at planlægge.

Jeg er selv nået til et stadie hvor jeg bruger referencebillede til at skabe ud fra og kun har lette forsøg med at skabe noget uden planlægning.

Konklusionen er at jeg skal træne mere for at kunne svare på dette spørgsmål.

2. Kan hvid kun opstå med masking fluid?

Nej, hvid kan også opstå ved at tegne med et stearinlys. Olien i stearinen vil afvise akvarellen og på den måde skabes der en hvid afmærkning i en mindre skrap aftegning end masking fluid.

Hvid kan også opstå med en hvid akryl pen som en posca tusch, men den hvide tube som følger med i mit akvarelsæt kan jeg kun bruge til at lysne andre akvareller eller gøre dem pastelagtige. Det er ikke noget jeg har forsøgt mig så meget i endnu.

3. Vil akvarelmetoden passe til mit flygtige sind?

Jeg er stadig mere tilhænger af de metoder jeg er bekendt med fra akrylmalingen, hvor det er lettere at fortryde og arbejde flygtigt uden bekymring for at jeg skal starte forfra. Dog må jeg sige, at det at arbejde med akvarel på papir sætter mig i gang hurtigere lige meget hvor jeg er. Hvis det slår fejl, så er det hurtigere at starte på et nyt stykke papir end et helt nyt lærred. Akvarel kræver mindre arbejdsplads som jeg har nydt godt af i den senere tid, hvor husrenovering har fyldt meget.

Herudover har opholdsrestriktioner grundet Covid 19 betydet mindre arbejde på værksted i den lokale kunstforening som har været lukket ned af flere omgange. Det betød at min faste malebase er blevet et arbejdsbord til akvarel i mit hjem.

Jeg arbejder videre med at danne dybde i mine akvarelforsøg for at undgå et fladt resultat. Herunder kan du se nogle af mine forsøg.