Leg dig til flotte resultater med en skyggeakvarel

Akvareller udarbejdet ud fra skygger – kaldet en skyggeakvarel – skal give os nye oplevelser. Kender du akvarel som medie, er denne teknik med til at løsrive dig og stole på din intuition. Er du ny eller kender kun lidt til akvarel som medie, så er skyggeakvarel en leg til at lære det hele lidt bedre at kender og samtidig få flotte resultater.

Hvad er akvarel

Akvarel er et medie baseret på vandopløselige pigmenter. Det vil sige at du kan reaktivere mediet selv efter det er tørt, blot med vand. Akvarel som medie kan give det lette look, men dermed ikke sagt at det ikke er skarpt eller farvestærkt.
Det interessante med akvarel, er de overvejelser du skal gøre dig før du arbejder. Du må arbejde fra lys til mørk og skåne papiret for vand, de steder du gerne vil beholde det klare hvide, f.eks. glimtet i et øje. Du kan prøve at løfte pigmentet af igen ved at vente på at området er tørt, ligge vand igen hvor du ønsker at fjerne farven og tørre det op med et stykke sugende papir.

Fejltagelser eller ændringer i dine akvarelværker er krævende for dit papir. Derfor er en god tykkelse papir f.eks. 300g+, at foretrække. Vandet kan også få papiret til at bøje. Dette kan undgås ved at købe en blok hvor papiret er delvist limet sammen. Jeg foreslår at du sørger for at finde en blok

hvor det ene hjørne er fri for lim. I det hjørne vil du kunnen få fat i papiret når du er færdig med værket og det skal skæres af bloggen. Eventuelt kan du tape dine løse ark af papir til bordet med maletape.

Til afskæring af papiret fra blokken kan du bruge en paletkniv. Det er mit fortrukne redskab her.

 

 

Hvorfor danne værker på baggrund af skygge

Leg og udarbejdelse af værker på baggrund af skygge giver intuitive og overraskende resultater. En skyggeakvarel giver flotte abstrakte resultater baseret på det objekt du vælger. Med lidt arbejdstid og videreudvikling på din skyggeakvarel kan du få et fornuftigt værk der kan sættes i glas og ramme. En skyggeakvarel kan udarbejdes som et større eller mindre værk, de begrænsninger der er, ligger i din arms længde eller nytænkning inden for dannelse af skygger.

Hvad skal du gøre nu?

  • Find dine akvarelfarver frem, om det er i blyantform, bloks eller på tube kan det hele bruges her.
  • Et glas med klart vand
  • Et objekt der kaster en interessant skygge
  • Et stearinlys i et mørkt rum

Du kan nu få sat tankerne i gang til hvordan et ellers udfordrende objekt kan udføres i en let skyggeakvarel.

/Billedkunstner Helen Nielsen

Få kreativ inspiration i fremtiden – Tilmeld dig her