Hvordan Billedkunstner Helen Nielsen bruger små kreative skridt

November måned kan være mørk, kold og anstrengende. Vi venter alle på Black-Friday eller at lave den første juledekoration. Hvis der skal lys op uden for, så er tiden også til det, men lysten kan glippe hvis du står op til mørke og kommer hjem i mørke.

Måneden har både været solrig, fugtig, kold og frossen. Jeg har både plantet vilde frø til at næste års insekter kan få mad, fjernet uønskede gevækster med et snuptag fra jorden og i de fugtige og frosne perioder, har jeg nusset med serien af værker PIFT, som jeg gerne vil trykke til en bogsamling med værk og tilhørende tekst. Du kan se en af værkerne her med tilhørende tekst.

Den ambitiøse tidsoptimist

Det lyder jo meget godt alt sammen, men jeg nåede jo ikke alt det jeg gerne ville. Jeg oplevede igen mig selv være tidsoptimistisk og alt for ambitiøs i en måned hvor der også var flere fødselsdage der skulle fejres, privatliv der skulle plejes og færre lyse timer at holde gejsten oppe i.
Kulde og mørke har også en større effekt på mig, som jeg glemmer at tage med i mine beregninger når jeg planlægger.
Derfor er der kreative projekter der ikke blev færdige og nogen ideer er der slet ikke blev rykket på. Når jeg kigger tilbage på listen med ting der ikke blev gjort, så står der blandt andet:

- Mal lyserøde rejer -

Det skulle være til at gå til, hvorfor har jeg så ikke gjort det?
Nu kommer forklar-mig-røv, ja undskyld, men sådan lyder det når undskyldningerne vælter ind, som at jeg manglede tid, plads og ro til at gå i gang. For hvad skal der egentlig til for at kunne handle og gennemføre ideen.
Jo…, spørgsmålene vælter ind som:

  • Hvad skal der males med, akvarel, akryl eller noget helt tredje.
  • Hvilket materiale skal rejerne males på
  • Hvor og hvornår skal de lyserøde rejer males.

Men ingen af spørgsmålene føre til handling og jeg er ikke fortaler for at indføre den helt store tankeproces og planlægge alt før jeg går i gang, næh det kan komme når jeg handler på det.

Små kreative skridt til at male

Så hvad skal få mig til at handle når jeg nu bilder mig selv ind at jeg ikke har tid, plads eller ro. Der skal små kreative skridt til. De helt uambitiøse skridt jeg kan tage for at komme tættere på motivationen, gejsten og gnisten der får mig til at skabe.

Opgiv ikke håbet om mere kreativitet i hverdagen, for med små skridt kan vi vedligeholde vores kreative sind

Ideen med at male lyserøde rejer, kan i stedet for have et 1. lille skridt, der hedder ’find de lyserøde akvarelfarver frem’ eller ’skitser en reje i kul i din skitsebog’.

Det er handlinger der tager kort tid og jeg opbygger plads til at gå i gang med projektet. Det der typisk sker, er at jeg ikke stopper her, men jeg fortsætter fordi lysten til projektet kommer til mig.
Før jeg går fra projektet, så skriver jeg næste lille skridt, som jeg kan gå til for at fortsætte min kæde af små kreative skridt.

Hvis du også vil arbejde med små kreative skridt i 2024, så kan du læse mere i indlægget ’Sæt retning på din kreative rejse’.

Et citat jeg tager videre med mig ind i december måned

Når de bitte små skridt tager mig videre ind i december, så ser jeg også en prioritering foran mig.  Derfor tager jeg følgende citat med mig ind i julemåneden uden at være helt urimelig overfor mig selv. Det er nemlig ikke kun vigtigt at gå, men også at jeg gå i den retning jeg finder vigtig.

'Huset står i flammer. Vi har ikke brug for et termometer. Vi har brug for en brandslange.'

Jeg skal prioritere at handle på at være kreativ mere end at rydde op, registrere eller notere gode ideer.

Tak fordi du læste med –vi ses!

Mvh Billedkunstner Helen Nielsen