Kul i skitse og tegne processen

Kul er et naturligt materiale som fås i løse stykker eller fastsat i et træhus som en blyant – en kulpen. Kulpennen er at foretrække hvis du ikke vil have beskidte hænder. Det er dog nemt at fjerne under vand.

Kul er porøst og har derfor nemt ved at smuldre eller blive tværet ud. Det har stor betydning for hvordan du arbejder med det i dit kreative arbejde. Udfordringerne med udtværing kan afhjælpes ved at ligge et stykke bagepapir under din hånd når du tegner. Du kan også bruge mellemlægningspapir imellem siderne på det færdige arbejde hvis du arbejder i en skitsebog.

Mulighederne i kul

Mulighederne i arbejdet med kul opstår når du skal finde kontrasterne i dit kreative arbejde, lyset og skyggerne der danner hvad du ser.

Når det udtværes og bruges til at danne skygger, går det fra at være sort til at blive gråt, derfor er det ofte nødvendigt at ligge flere lag, der hvor du ønsker en helt sort farve som pupillen på et øje.

Levende tegninger

En tegning kan udføres i kul og bliver noget helt andet end en tegning med grafit som f.eks. en blyantstegning. Med kul kan du på kort tid få en levende tegning med en lille indsats.

Det er her, at udtværing er en fordel, da du i løbet af ingen tid kan danne skygger.
Du kan også bruge kul i dit arbejde med akryl eller akvarel til for eksempel at lave silhuetter eller som et grafisk udtryk.

Undgå at kullet tværes ud

For at beskytte kullet, som du ikke vil have smitter af eller tvære ud, så skal du bruge en fixativ som sprayes på.

Til skitser kan der bruges en hårspray for at lukke kullet af.

Arbejd monokromt

Kul gør det muligt at arbejde monokromt, som er at arbejde med kun en farve. Hvorfor vil du kun arbejde med en farve? – kan det være at du spørger. Jo det gør jeg for at få koncentration på kontrasterne. Kontrasterne skaber et værk med liv i fordi det er det helt rigtige spil der fremhæver øjne, muskulatur eller kontaktfladen mellem en sten og dens underlag.

God fornøjelse med projektet

Nu ved du noget om kul og hvis du vil i gang med dit første projekt, så kan du finde et stykke forkullet træ og bruge din eftermiddag på at tegne en skovmus – lige her.